Montage van printplaten

Montage van printplaten

Dit artikel gaat en blogtekst zijn over montage van printplaten, voordat we hier dieper op ingaan is misschien eerst handig om te kijken wat een printplaat precies is en welke doelen deze heeft.

Wat is een printplaat en precies en waar dient deze voor?

Een printplaat is een plaat van meestal glasvezel en epoxy op een sporen patroon met spotjes aangebracht. Het doel van een printplaat is dat bepaalde componenten precies kunnen worden gemonteerd. Het soort net genoemde spotjes op een printplaat worden ook wel soldeer gaatjes genoemd. Het doel van soldeerspotjes op een printplaat is om uitlopers van componenten te kunnen monteren en solderen. Vaak zijn deze professionele producten/printplaten van metallisatie voorzien. Sommige printplaten zijn eenvoudig enkellaags maar je hebt ook printplaten bestaande uit meerdere lagen. Een tweelaagse printplaat bijvoorbeeld wordt een bilayer genoemd, andere grotere meerlaagse platen worden ook wel multilayer printplaten genoemd. Bij eenzijdige printplaten worden componenten aangebracht op de zijde waar geen printsporen zitten. Alle componenten zijn in de plaat gesoldeerd met koper, met gaatjes, dit zorgt ervoor dat de kopersporen niet makkelijk loslaten. Moderne printplaten daarentegen zijn haast altijd dubbelzijdig dit betekent dus dat je printsporen aan elke kant hebt. Daarentegen zijn moderne printplaten bijna altijd dubbelzijdig. Dit wil dus ook zeggen dat ze printsporen aan elke kant hebben.

Technieken en mogelijkheden bij montage van printplaten.

Een redelijke printplaat bestaat meestal uit een aantal dunne slappe vellen met kopersporen. Het aantal vellen wordt op elkaar gelijmd tijdens het fabriceren, waardoor er dus een stevig geheel ontstaat bij het solderen werd van vroeger altijd tin gebruikt maar vanaf juli 2006 werd de richtlijn van het gebruik van lood in soldeerprocessen verboden. Het monteren van printplaten is natuurlijk precisiewerk, technologie is zo complex dat alles precies goed in elkaar moet passen en op elkaar aan moet sluiten, als je een soort puzzel. Bij montage van printplaten heb je twee verschillende soorten technieken die kunnen worden gebruikt. Je hebt de SMT techniek bij THT dat ook wel staat voor ‘’through hole technology’’ is een techniek waarbij alle printplaat componenten met de hand op de printplaat worden geplaatst, ook is het zo dat je bij de aansluitingen van alle componenten door geboorde gaatjes van de printplaat heen steken. Vervolgens is het zo dat alle aansluitingen aan de onderzijde van de printplaat gesoldeerd worden. SMT daarentegen, wat staat voor “surface mount technology’’ is een techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van machinale plaatsing, als eerste worden alle soldeerpads voorzien van een soort soldeerpasta waarbij vervolgens gebruik wordt gemaakt van een SMD machine waardoor de componenten dan op de printplaat geplaatst worden. Vervolgens gaat de print door een reflow oven waardoor de soort soldeerpasta smelt en alle aansluitingen van de componenten en verbinding gaan dan aan met soldeerpads.


Delen