Koelkasten: de meest voorkomende soorten & hun kenmerken

Een nieuwe koelkast kopen lijkt gemakkelijker dan het is. Er zijn namelijk nogal wat keuzemogelijkheden op dit gebied. Zo kun je ervoor kiezen om koelkasten te laten inbouwen, maar een andere optie is kiezen voor een losstaand modellen. En natuurlijk zijn er diverse functionaliteiten mogelijk, ie per type koelkast verschillen. Als je een koelkast wilt gaan aanschaffen, kun je het eigenlijk zo luxe of eenvoudig maken als je zelf wilt. Welke modellen en typen koelkasten zijn vandaag de dag beschikbaar? En welke kenmerken, functies en voordelen heeft de betreffende koelkast? In dit blog maak je kennis met uiteenlopende soorten koelcombinaties en -kasten, zodat je een voor jezelf goede beslissing kunt maken.

De side-by-side koelkast: het Amerikaanse model

Een van de meest populaire koelkastmodellen van nu is de side-by-side koelkast, ook wel bekend als de Amerikaanse koelkast. Typerend voor deze koelkastuitvoering is de grootte van de koelkast en het feit dat het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zit. Amerikaanse koelkasten hebben dan ook twee deuren. Het mooiste aan dit type koelkast is dat het erg veel ruimte biedt. Verder valt de Amerikaanse koelkast op door de extraatjes die er in te vinden zijn. Zo zit er in deze apparaten vaak een ijsblokjesmachine. Ook is er meer dan eens een waterkraantje voor lekker koel drinkwater aanwezig en zijn er opslagplekken die je flexibel kunt inrichten.

De koel-vriescombinatie

Minstens zo geliefd als de Amerikaanse koelkast is de befaamde koel-vriescombinatie. Deze koelapparaten bestaan uit twee delen, die een eigen deur hebben. Boven zit het koelgedeelte, terwijl onderaan het vriesvak te vinden is. Een koelkast van dit type wordt in de volksmond ook wel upside-downkoelkast genoemd, omdat in vroegere tijden het vriesvak boven zat en het koeldeel onderaan. Fijn aan de koel-vriescombinatie is dat de temperatuur in de koelruimte en in de vriesruimte afzonderlijk goed bediend kunnen worden, via twee losse thermostaten.

De koelkast met dubbele deuren

Bij de dubbeldeurs koelkast bevindt het vriesvak zich bovenaan en zit het koelkastgedeelte onderaan. Het vriesgedeelte is vaak vrij klein. Mede hierom is deze koelkastsoort vaak wat voordeliger qua aanschafprijs dan een koel-vriescombinatie.

Bar- en tafelmodellen

Ten slotte zijn er, voor wie op zoek is naar een passende koelkast, nog kleinere bar- en tafelmodellen beschikbaar. Een groot voordeel van deze varianten is dat ze lekker compact en mobiel zijn. Bar- en tafelmodellen kun je eigenlijk overal neerzetten. Vaak zijn deze koelkasttypes vrij klein en sober. Ze zijn dan ook met name geschikt om te gebruiken in bijvoorbeeld een caravan, vakantiehuisje of in de keuken van een bedrijf of school. Prettig is wel de prijs: bar- en tafelmodellen zijn een stuk goedkoper dan de grotere koelkastsoorten.  


Delen